1 Eylül 2017 Dünya Barış Günü Kutlu Olsun

1-eylul-dunya-baris-gunu-suheyla-gulen-2017

Bugün 1 Eylül Dünya Barış Günü.

Bugün barıştan, kardeşlikten, insanın mutluluğundan söz etmemiz gerekirken; millet, mezhep, din… gibi halkları ayrıştıran sebeplerle birbirine düşman edilerek çıkarılan savaşların ve işgallerin dolayısıyla insanın insana zulmünü konuşmaktayız.

Cumhuriyetimizin kurucusu büyük devlet adamı Gazi Mustafa Kemal Atatürk genel siyasetini şu cümleler ile açıklıyordu:

“Yurtta barış, dünyada barış için çalışıyoruz (1931).”

“Bütün dünya olayları bize bunu açıktan açığa kanıtlar. En uzakta sandığımız bir olayın bize bir gün dokunmayacağını bilemeyiz.

Bunun için insanlığın hepsini bir beden ve bir ulusun bir organı saymak gerekir. Bir bedenin parmağının ucundaki acıdan öteki bütün organlar etkilenir.

…Doğal olarak kendimiz için bütün gereken şeyleri düşüneceğiz ve gereğini yapacağız. Ama bundan sonra bütün dünya ile ilgileneceğiz (1937).”

Bu evrensel düşüncenin gerçekliğinde tüm insanlık, bilgili ve bilinçli bir tutumla barışın dolayısıyla insan onuruna yaraşır bir yaşamın gerçekleşmesi ve güçlendirilmesi için güçlerini birleştirerek mücadele etmelidir.

Devlet adamları sadece kendi ülke halklarının değil tüm Dünya halklarının geleceğini güvenceye almak için “önce insan” odaklı sonuç alınabilir çalışmalar için kararlı adımlar atmalıdır.

Yaşadıklarımız göstermektedir ki evrensel insan hak ve özgürlüklerinden söz edebilmek için de ulusal ve uluslararası barışı sağlamak gerekir.

Dünya halklarının birlikte, huzur ve güven için de yaşadığı, insanlık onurunun yüceltildiği, bir dünya dileğiyle; savaş ve karanlığa inat, barış ,aydınlık “önce insan” diyen; insanların mutluluğu,onuru, geleceği için çalışan, yüreğinde insan sevgisi olan herkesin “1 Eylül Dünya Barış Günü” kutlu olsun.

Süheyla GÜLEN
Açık Kapı Derneği Onursal Başkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here