Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın ve Türk Devriminin 1919-1927 dönemini anlattığı Büyük Söylev’ini, 15 Ekim – 20 Ekim 1927 tarihleri arasında TBMM’nin büyük salonunda altı günde vermiştir.
Söylev, Ulusal tarihimizin dönüm noktası olan bir dönemi,tarihsel belgeleriyle aydınlatırken,geçmişi günümüze bağlamakta, gelecek nesillere dersler vererek ulusal bilinci güçlendirmektedir.
Vatanını ve cumhuriyet değerlerini savunmak, ulusal bilinç ve vatan sevgisiyle olur. Bu bilinç ve sevgide, eğitim ve bilgiyle güçlenir. Cansiparane kazanılan kurtuluş mücadelemizin tarihi ile ilgili, bilinçli veya bilinçsizce yapılan açıklamaları <bilgisizliği>, bilgiye ulaşmanın kolay olduğu çağımızda, “özürle” geçiştirmek kabul edilemez.
Geçmişte olduğu gibi günümüzde de, cumhuriyetimizi yıkmak ve vatanımızı parçalamak isteyenler; insan haklarını, demokrasiyi hatta kutsal değerlerimizi kullanarak, her yola başvurabilir.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk Söylev’inde, yaşanılmış tehlikeleri, sebep ve sonuçlarıyla öğretirken, verilen ulusal mücadelenin başarısı ile umut vererek, milletine duyduğu güvenle geleceğimize ışık tutar.
Bu nedenlerledir ki, Ata’mızın Söylev’ini; yurdunu,milletini,cumhuriyetini ve devrimlerini, günümüzde ve gelecekteki tehlikelerden koruma sorumluluğu duyan her vatansever okumalıdır.
Başta Ata’ olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı ,şükran ve minnetle bir kez daha anıyorum.
Süheyla GÜLEN
Açık Kapı Derneği Onursal Başkanı