Büyük Söylev’in Doksan İkinci Yılında

Mustafa Kemal 15 Ekim 1927 tarihinde verdiği Büyük Söylevi’ne o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar: “1919 yılı Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.” Sonra “Ülkenin genel durumu ve görünüşü” anlatmaya başlar… Söylev yok edilmek istenen bir ulusun kahramanlık destanının bu destanı yazan kahraman Mehmetçiğin BAŞKOMUTANI Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından anlatımıdır. Söylev otuz altı buçuk (36,5) saat ve altı (6) gün olan söyleyiş süresi,içeriği,kapsamı,belgeleri ve veriliş şekli ile eşsizdir. Söylev sadece kurtuluş ve kuruluş mücadelemizde yapılanları değil, tam bağımsızlık ve milli egemenlik için de sonrası hatta günümüzde dahi yapılması gerekenler için yol gösteren tarihi olduğu kadar siyasi bir belgedir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Söylevini Gençliğe Hitabı ile tamamlarken; “Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uygarlığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır.Bu sonucu, Türk gençliğine kutsal bir armağan olarak bırakıyorum.” Değerlendirmesi yaparak Türk gençliğini bıraktığı kutsal emanet “CUMHURİYET”ini koruma fikri üzerinde hem birleştirmiş hem de esasen görevlendirmiştir. Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıcının 100.Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk”ün emanetinin sorumluluğunu taşıyan sadece gençler değil tüm vatanseverler olarak Büyük Söylevi okumalı ve içeriğini iyi anlamalıyız. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle bir kez daha anıyorum. Süheyla GÜLEN Açık Kapı Derneği Onursal Başkanı

Mustafa Kemal 15 Ekim 1927 tarihinde verdiği Büyük Söylevi’ne  o veciz ve unutulmaz cümle ile başlar:

“1919  yılı Mayıs’ının 19’uncu günü Samsun’a çıktım.”

Sonra “Ülkenin genel durumu ve görünüşü” anlatmaya başlar…

Söylev yok edilmek istenen bir ulusun kahramanlık destanının bu destanı yazan kahraman Mehmetçiğin BAŞKOMUTANI Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından anlatımıdır.

Söylev otuz altı buçuk (36,5) saat ve altı (6) gün olan söyleyiş süresi,içeriği,kapsamı,belgeleri ve veriliş şekli ile eşsizdir.

Söylev sadece kurtuluş ve kuruluş mücadelemizde yapılanları değil, tam bağımsızlık ve milli egemenlik için de sonrası hatta günümüzde dahi yapılması gerekenler için yol gösteren tarihi olduğu kadar siyasi bir belgedir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk Söylevini Gençliğe Hitabı ile tamamlarken;

Bugün ulaştığımız sonuç, yüzyıllardan beri çekilen ulusal yıkımların yarattığı uygarlığın ve bu sevgili yurdun her köşesini sulayan kanların karşılığıdır.Bu sonucu, Türk gençliğine kutsal bir armağan olarak bırakıyorum.” Değerlendirmesi yaparak Türk gençliğini bıraktığı kutsal emanet “CUMHURİYET”ini  koruma fikri üzerinde hem birleştirmiş hem de esasen  görevlendirmiştir.

Kurtuluş Savaşı’mızın başlangıcının 100.Yılında Gazi Mustafa Kemal Atatürk”ün emanetinin sorumluluğunu taşıyan sadece gençler değil tüm vatanseverler olarak Büyük Söylevi okumalı ve içeriğini iyi anlamalıyız.

Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, şükran ve minnetle bir kez daha anıyorum.

Süheyla GÜLEN
Açık Kapı Derneği Onursal Başkanı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here